FAQ

 

Hier wat FAQ….

 

Wat kost het paraspringen nu eigenlijk?

Het paraspringen kan je zo duur maken als je zelf wilt. Net als bij de andere takken van modelbouw. Het ligt eraan wat je allemaal zelf wilt/kunt doen. Een pop maak je van een plaat triplex. Parachute kan je ook zelf maken.

Wil je zelf niets doen dan kan je bij TV products, Paramax en diverse andere leveranciers je spullen kopen.

Kosten tja dan ongeveer 400 a 500 euro compleet inclusief alle elektronica.

 

Zijn er wedstrijden?

Ja er worden diverse wedstrijden georganiseerd. In nederland is er elk jaar het NK. In Duitsland zijn de meeste wedstrijden en wordt ook de European Para Trophy georganiseerd. Een soort EK. Wedstrijddata komen in de lijst te staan. Wedstrijden zijn er bijvoorbeeld in Nederland, Duitsland, België, Oostenrijk en Amerika

 

Zijn ze goed bestuurbaar?

Ja de huidige parachutes zijn goed bestuurbaar. Sommige wedstrijdvliegers presteren het om de pop op de wedstrijdstip te landen (doorsnee 30 cm). Er is de afgelopen 20 jaar veel ontwikkeld aan de parachutes en poppen.

 

Is het een nieuwe tak van modelbouw?

Nee de afgelopen 20 jaar is men er al druk mee bezig. In Nederland zijn zelfs een aantal jaren achter elkaar verschillende wedstrijden georganiseerd die goed bezocht werden.

 

Doet de KNVvL hier ook iets mee?

Ja de KNVvL staat open voor nieuwe wedstrijdklassen en een officieel NK. De paravliegers moeten dit onderling oppakken en organiseren. Wij organiseren in samenwerking het NK. Voor alle deelnemers die geen lid zijn van de KNVvL organiseren we de Holland Cup.

 

Gaat de parachute altijd open bij jullie?

Nee niet altijd. Soms wil de parachute wel eens weigeren. Het kan door verschillende oorzaken zijn. Verkeerd gevouwen, afwerpen uit het vliegtuig bij te hoge snelheid. Ook is de balans belangrijk van een pop. Hij moet netjes zonder te tollen naar beneden vallen. Als een pop te veel tolt kunnen de touwen van de parachute verstrikt raken en gaat de parachute niet geheel open.

 

Kan ik een parachute opgevouwen in de rugzak laten liggen?

Nee dit is niet aan te raden. Een parachute kan je het beste na het springen uithangen. Zo komen er minder kreukels in en gaat de parachute beter open.

 

Welke stof gebruiken jullie?

Voor de parachute gebruiken wij de officiële parachute stof. Dit kan je bijvoorbeeld kopen op Teuge bij het paracenter (parachutecase)

 

Wat voor servo’s heb ik nodig?

Voor het paraspringen raden de fabrikanten toch wel de sterkere servo’s aan met kogellager en metalen tandwielen. Een goede keus is bijvoorbeeld de Hitec 645 MG. Stelkracht toch wel rond de 9 a 10 kg.

 

Hoe vind ik mijn pop terug als die afdrijft?

Je kan in de pop een modelfinder inbouwen. Dit is een pieper die afgaat zodra je de zender uitschakeld of een schakelaar omzet. Door het piepen wordt het zoeken een stuk eenvoudiger. In Amerika zijn peilzenders te koop die je in de pop kan inbouwen. Met een ontvanger kan je dan de pop uitpeilen en zo vinden.

 

Wat weegt de pop?

Het minimale gewicht hangt af van de grootte van de parachute. Het gewicht zal meestal ergens tussen de 1500 en 1700 gram zijn. In Duitsland mag hij in ieder geval niet zwaarder zijn dan 2000 gram om deel te kunnen nemen aan de wedstrijden.

 

Geven jullie ook demonstraties?

Ja hoor we willen best een demonstratie geven op een vliegclub.

 

%d