Europees kampioenschap Langenthal

Op 12, 13 en 14 juli hebben we met een groot teamdeelgenomen aan het Europees kampioenschap para-springen in Langenthal Zwitserland. We waren daar met 7 Nederlandse deelnemers aan de wedstrijd en vijfjuryleden, die speciaal hun vakantie hadden aangepast om hierin te ondersteunen.  Totaal namen 52 rc-paraspringers deel aan deze fantastische wedstrijd. Ze kwamen uit Duitsland, België, Tsjechië, Zwiterland, en  Nederland. 

We begonnen op de 12de met een kwalificatie ronde en daarna hebben we 8 rondes gesprongen waarbij bij elke sprong 2 punten verdient konden worden. Ronde twee tot en met 7 werden gesprongen op dag 1 en 2, de 8ste ronde werd op de derde dag gesprongen, daarna een kleine pauze om door te gaan naar de grote finale. Op de cirkel werd gemeten wie dichtste bij de middenstip lag kreeg twee punten. De wedstrijd werd georganiseerd met een goede structuur waaraan iedereen zich ook hield. Dat werkte goed, je zag aan de ene kant een grote groep springers die zeer gemoedelijk met elkaar en met de vrijwilligers daar omgingen, en aan de andere kant volgde iedereen met militaire precisie de tijdslijnen op. 

Elke ochtend klokslag 8.45 uur ontbijt, dan zat ook de hele eetzaal vol! Het was ook echt de moeite waard om je wekker voor te zetten, we zaten elke ochtend met elkaar aan het ontbijt trokken verder de hele dag met elkaar op. De stoelen werden klaar gezet nabij de cirkel zodat we elkaar konden aanmoedigen. Een jurylid My genaamd had team Nederland in het hart gesloten, dat was gewoon de kers op de taart qua teamspirit! Hij is de volle drie dagen niet van de zijde van onze juryleden geweken, en we werden met onze eigen Nederlandse vlag uitgezwaaid toen we weer naar huis gingen. 

Maar eerst nog  de derde dag met daarin de zinderende finale. Na het springen van alle rondes blijven er de 16 deelnemers over, die gaan naar de finale. Dit is zijn knock-out rondes die gesprongen worden. Er wordt simpelweg gekeken wie het dichtste bij landt, die gaat door naar de volgende ronde de andere is weg.

Op de  laatste vlucht werd door Werner Born (Zwitserland  en Roland Schuler (Duitsland) gestreden om de eerste plaats. Je kon werkelijk een speld horen vallen toen ze werden gedropt, ze gingen allebei goed open en waren stuurbaar, uiteindelijk werd de eerste plaats ingenomen door Roland Schuler, wat een ontlading daarna, geweldig om mee te maken.

Volgend EK wordt gehouden in Duitsland en wij zijn in Nederland in 2023 aan de beurt.

Nelly Mutsaarts